THL varoittaa infektioriskistä uimarannoilla

//THL varoittaa infektioriskistä uimarannoilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos varoittaa kasvaneesta infektiotartuntojen riskistä. Lämpimät säät ovat lisänneet sinilevän määrää, ja helteisen kesän aikana myös mikrobit lisääntyvät. Rannikolla on havaittu vibriobakteerien aiheuttamia tartuntoja, jolloin varsinkin  immunopuutteisten ja haavapotilaiden olisi syytä välttää meressä uimista:

Lämpimissä murtovesissä suotuisissa olosuhteissa lisääntyvät vibriot voivat aiheuttaa vatsatautia sekä iho- ja korvatulehduksia. Jos bakteeri pääsee verenkiertoon, pitkäaikaissairaat tai vastustuskyvyltään heikentyneet henkilöt voivat saada vakavan yleisinfektion. Itämeressä uimista tulisikin varoa, jos iho on rikki tai siinä on haavaumia.

Myös järvirannoilla on syytä huolehtia hygieniasta, kun helteellä innostutaan käymään uimassa. Tungos uimarannoilla ja epähygieeniset olot pukukopeissa ja WC-tiloissa lisäävät riskiä norovirusten tartuntaan. Vatsataudissa olevien ja vielä toipuvien kannattaa välttää uimassa käymistä, ettei vahingossa levitä tautia. On myös muistettava, ettei uimavesi ole juomakelpoista.

 

Lisää aiheesta:

https://thl.fi/fi/-/lampimat-saat-lisaavat-riskia-saada-infektio-uimarannalta

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit/-/lammin-kesa-lisannyt-vibriotartuntoja-kyse-ei-kuitenkaan-ole-kolerasta

2018-08-08T15:08:36+00:00 elokuu 8th, 2018|