Päätöksenteko

//Päätöksenteko
Päätöksenteko2017-10-27T14:26:20+00:00

Yleistietoa Auran kunnasta

Aura on voimakkaasti kasvava, pieni ja viihtyisä kunta Auranmaalla, Turun kupeessa. Alueen tunnus, Aurajoki, virtaauraa kauniina ja leveänä Auran halki. Auran kunta on Suomen itsenäisyyden ikäinen, sillä se on perustettu vuonna 1917. Aurassa yhdistyvät vilkas ja edustava taajama ja arvostettu kulttuuriympäristö.

Aurajoen rantaa seurailevaa maantietä kulkiessaan voi ihastella maaseutumaisemaa, vanhaa talonpoikaisarkkitehtuuria ja hoidettuja, nykyaikaisia asuintaloja.

Asemanseudun uudenaikaisissa liiketiloissa lukuisat pienet palveluliikkeet tarjoavat asiakkaille monipuolisia ja lämminhenkisiä palveluja. Aura sijaitsee erittäin hyvien liikenneväylien varrella eikä kunnasta tarvitse lähteä palvelujen ja tuotteiden perässä muualle ostoksille. Vuosina 1975-1995 Auran väkiluvun kasvu on ollut valtakunnan suurin, huikeat 44%.

Sijainti

Aura sijaitsee Varsinais-Suomessa valtatie 9:n ja kantatie 41:n tuntumassa hyvien kunnattieyhteyksien varrella.

Etäisyyksiä Aurasta:
Turku 30km
Tampere 125km
Helsinki 160km

Kunta on pinta-alaltaan suhteellisen pieni ja asutus on paljolti keskittynyt asemanseudun taajamaan.
Toinen, pienempi taajama sijaitsee Auran kirkon läheisyydessä.

Auran kunnan historiaa

eskari1Aura on perustettu 1917. Kunta muodostuu kahdesta erillisestä alueesta; Asemanseutu kuului aikaisemmin Pöytyään, muu osa (Prunkkala) Lietoon. Prunkkala perustettiin Liedon kappeliseurakunnaksi 1636. Seurakunta itsenäistyi samanaikaisesti kunnan kanssa. Vanhin asutus on sijoittunut Aurajoen varteen, missä suurin osa kivikautisista löydöistäkin on tehty.

Maanviljely oli pitkään pääelinkeino, mutta teollisuudellakin on perinteitä. Kuuskosken saha perustettiin jo 1720-luvulla ja Järvenojalla toimi 1764-1820 maamme toiseksi vanhin paperitehdas. Puusepänteollisuus käynnistyi 1800-luvun lopulla ja Nahkatehdas oli 1930 valtakunnallisestikin merkittävä teollisuuslaitos.

Tänään suurimpiin työnantajiin kunnan ohella kuuluvat Reka Kumi Oy kumitehdas ja Aurajoki Oy kuumasinkityslaitos. Ratkaiseva merkitys Asemanseudun kehitykselle oli 1876 avatulla Turku-Toijala-radalla. Valtaosa työpaikoista ja palveluista on nykyisin Asemanseudulla.

Lisää tietoa Auran historiasta saa Ari Vilénin kirjoittamasta kirjasta ”Auran kunnallista historiaa 1890-1930” (julkaistu 1997), joka on lainattavissa Auran kirjastossa.

Kunnallisverotus 2016

Tuloveroprosentti 21,75
Yleinen kiinteistövero 1,10%
Kiinteistövero, vakituiset asuinrakennukset 0,55%
Kiinteistövero, muut kuin vakituiset asuinrakennukset 1,10%
Kiinteistövero, yleishyödylliset yhteisöt 0%