Ehkäisevä päihde- ja mielenterveystyö
Auran kunta pyrkii toimillaan ennaltaehkäisemään päihteiden haitallista käyttöä sekä mielenterveyden ongelmia. Hyvinvoinnin edistämiseen ja riskitekijöiden vähentämiseen pyritään niin yksilö-, yhteisö- kuin yhteiskuntatasolla. Ehkäisevän päihdetyön tarkoituksena on erityisesti vaikuttaa päihteiden kysyntään ja saatavuuteen ja täten päihteiden käyttöön. Mielenterveystyöhön puolestaan liittyy mielenterveyden vahvistaminen ja siihen kohdistuvien uhkien vähentäminen.
Aura tekee yhteistyötä muiden Varsinais-Suomen kuntien sekä hyvinvointialueen kanssa. Kunnassa on totettu ehkäisevän päihdetyön kypsyysanalyysi, jonka perusteella ehkäisevän työn rakenteita kehitetään. Työhön liittyy oleellisesti varhainen puuttuminen, valistus ja koulutus sekä yhteisöllistä toimintaa. Mielenterveystyön osalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvioimia toimintamalleja pilotoidaan ja otetaan portaittain käyttöön alueen kunnissa kaikille ikäryhmille.
Resursseja kuntalaiselle
Ehkäisevä päihdetyö
Uudet nikotiinituotteet herättävät paljon keskustelua ja kysymyksiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tarjoaa erinomaista informaatiota tuotteista itsestään, niiden yleisyydestä, haittavaikutuksista sekä käytön lopettamisesta.
Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin uusista nikotiinituotteista täältä
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry tarjoaa tietoa ja vinkkejä eri elämäntilanteisiin, mikäli oma tai läheisen päihteiden käyttö tai pelaaminen huolettaa. Sivustolta löytyy lisäksi maksuttoman päihdeneuvonnan yhteystiedot ja tietoa neuvonnasta.
Lue lisää tuesta eri elämäntilanteisiin täältä
Lue lisää päihdeneuvonnasta täältä
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen verkkosivut tarjoavat tukea päihdepalveluihin hakeutumisessa. Varhaisella tuella voidaan ennaltaehkäistä vakavien ongelmien syntymistä.
Siirry tutustumaan Varhan palvelupolkuun tästä
Ehkäisevä mielenterveystyö
Mielenterveystalo -sivusto antaa tietoa mielenterveydestä teemoittain, kohderyhmittäin ja diagnooseittain sekä tarjoaa erilaisia omahoito-ohjelmia. Löydät myös listauksen mielenterveys- ja vertaisjärjestöistä, jotka tarjoavat toimintaa sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.
Siirry Mielenterveystaloon tästä
Tutustu vertais- ja järjestötukeen täältä
Nuorten Omahelpperi tarjoaa tietoa ja tukea laajasti terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Mielen hyvinvointi kokoaa alleen useita artikkeleita eri aiheista kuten ahdistuksesta ja pelon hallinnasta, yksinäisyydestä, masennuksesta sekä syömishäiriöistä.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää mielen hyvinvointia tukevaa ryhmätoimintaa. Ryhmät ovat maksuttomia, mutta edellyttävät sitoutumista sovittuihin tapaamisiin. Palvelut on tarkoitettu 18 vuotta täyttäneille Varsinais-Suomen hyvinvointialueen asukkaille.
Siirry tutustumaan Varhan ryhmätoimintaan tästä