Hyvinvointisi tueksi
Fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämistä ja edistämistä tuetaan riittävällä unella, terveellisellä ravinnolla, liikunnalla sekä sairauksien ehkäisyllä. Tämä sivu tarjoaa tietoa fyysisen hyvinvoinnin kulmakivistä ja resursseja hyvinvointisi tueksi järjestyksessä ravitsemus, liikunta ja uni.
Ravitsemus
Terveellisen ruokavalion ei tarvitse näyttää samanlaiselta kaikkien lautasella. Terveyttä edistäviksi on kuitenkin todettu erityisesti säännöllinen ateriarytmi sekä kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääminen. Säännöllinen ateriarytmi pitää veren glukoosipitoisuuden tasaisena, tukee kylläisyyttä ja suojaa hampaita reikiintymiseltä. Syötyjen aterioiden määrään vaikuttavat yksilön mieltymykset, elämäntyyli ja arkirytmi. Usein suositellaan kuitenkin kolmen pääaterian ja yhden tai kahden välipalan syömistä.
Kasviksia tulisi syödä 500-800 g päivässä eli viidestä yhdeksään annosta. Kasviksiksi luetaan juurekset, vihannekset, palkokasvit, sienet, hedelmät ja marjat. Yksi annos tarkoittaa esimerkiksi yhtä keskikokoista hedelmää, yhtä desilitraa marjoja tai puoltatoista desilitraa salaattia tai raastetta.
Riittävä määrä kasviksia
- turvaa välttämättömien suojaravintoaineiden kuten vitamiinien, kivennäisaineiden, flavonoidien sekä antioksidanttien saannin
- tukee kylläisyyttä ja edistää suolistomikrobiston hyvinvointia runsaasta kuitupitoisuudesta johtuen
- vaikuttaa positiivisesti verenpaineeseen, kolesterolitasoihin sekä tyypin 2. diabeteksen ennaltaehkäisyyn
Resursseja ravitsemuksesta
Ravitsemussuositukset perustuvat tutkimuksiin eri ravintoaineiden tarpeesta koko elinkaaren aikana ja huomioivat tutkimustiedon ravintoaineiden vaikutuksesta sairauksien ehkäisyssä ja terveyden edistämisessä. Ravitsemussuositukset eivät ole pysyvästi samanlaisia, vaan muuttuvat elintapojen ja kansanterveystilanteen muuttuessa sekä uuden tutkimustiedon karttuessa.
Kansalliset ravitsemussuositukset 2024 (pdf)
Sydänliiton Neuvokas perhe tarjoaa tietoa ravinnosta ja ruokakasvatusvinkkejä lapsiperheille. Löydät sivustolta informaatiota myös muista aihepiireistä.
Siirry sivustolle Neuvokas perhe tästä
Terveyskylä tarjoaa painonhallintaan liittyvää tietoa aiheina esimerkiksi sopiva kylläisyys, makroravintoaineet sekä säännöllinen ateriarytmi.
Siirry sivustolle Terveyskylä tästä
Aloita Omaolo: Miten syön terveellisesti -valmennus tästä
Liikunta
Liikunnalla on tutkitusti runsaasti terveyshyötyjä ja liikunta on merkittävässä roolissa useiden sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä hoidossa. Myönteiset vaikutukset ulottuvat tuki- ja liikuntaelimistön toimintaan, uneen ja elämänlaatuun sekä kognitiivisiin toimintoihin ja stressinhallintaan. Päivittäinen liikunta on tärkeää lapsen terveen kasvun ja kehityksen kannalta tukien luuston kehittymistä, oppimista ja motorisia taitoja. Ikääntyessä liikunta tukee kokonaisvaltaista toimintakykyä ja arjen selviytymistä.
Säännöllinen liikunta muun muassa
- ennaltaehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia, tyypin 2 diabetesta ja metabolista oireyhtymää
- alentaa kohonnutta verenpainetta
- vaikuttaa kolesterolipitoisuuksien suhteeseen
- ehkäisee useita syöpäsairauksia
- vaikuttaa tuki- ja liikuntaelimistön sekä hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyteen
- alentaa riskiä sairastua masennukseen
Resursseja liikunnasta
Voimaa Vanhuuteen ja Voitas.fi tarjoavat tietoa, ideoita ja valmiita ohjelmia ikäihmisen liikuntaan.
Siirry Voimaa Vanhuuteen sivustolle tästä
Siirry Voitas.fi sivustolle tästä
Liikkumisen suosituksia eri ikäisille löydät esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja UKK-instituutin sivuilta. Lisäksi THL tarjoaa neuvoa kohtuukuormitteisen ja raskaan liikunnan arviointiin ja hyvän lihaskuntoharjoittelun toteuttamiseen.
Siirry tutustumaan THL:n liikuntasuosituksiin tästä
Siirry tutustumaan UKK-instituutin liikkumisen suosituksiin tästä
Tarvitsetko tukea elintapojen kanssa? Varhan elintapaohjaus on tarkoitettu 18-65-vuotiaille henkilöille, joilla on suurentunut riski sairastua tyypin 2. diabetekseen. Kunnan liikuntaneuvontapalvelu on maksutonta ja avointa terveytensä kannalta liian vähän liikkuville. Elintapaohjaus ja liikuntaneuvonta toimivat myös palveluketjuna Varhan ja kunnan välillä. Tutustu myös Omaolo -valmennuksiin.
Tutustu Varhan elintapaohjaukseen täältä
Siirry lukemaan kunnan liikunaneuvonnasta tästä
Aloita Omaolo: Aloittelevan liikkujan valmennus tästä
Aloita Omaolo: Painonhallinta -valmennus tästä
Uni
Uni on tarkkaan säädelty aivotoiminnan tila, jonka tärkein tehtävä on ylläpitää aivojen aineenvaihduntaa. Uni auttaa kehoa palautumaan päivän rasituksista ja edistää jaksamista, tarkkaavaisuutta sekä elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa. Unentarve on yksilöllinen ja vaihtelee eri elämän vaiheissa, esimerkiksi lapset ja nuoret tarvitsevat unta enemmän kuin aikuiset. Riittävän unen merkkejä ovat virkeänä herääminen ja jaksaminen toimia päivän aikana normaalisti. Unta tarvitaan keskimäärin 6–9 tuntia yössä. Hyvälaatuinen uni sisältää tietyn määrän univaiheita, joissa perusuni ja vilkeuni vuorottelevat.
Tilapäinen unettomuus on normaalia, mutta pitkäaisen, yli kolme kuukautta jatkuneen unettomuuden tiedetään suurentavan useiden sairauksien riskiä, lisäävän tapaturma-alttiutta sekä heikentävän toimintakykyä ja elämänlaatua.
Hyvää yöunta tukevat
- riittävä aktiivisuus päivän aikana
- säännöllinen liikunta
- raskaan liikunnan välttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa
- säännöllinen ateriarytmi
- säännölliset nukkumisajat
- valaistuksen vähentäminen illalla ja rentoutuminen ennen nukkumaanmenoa
Resursseja unesta
Uniliiton verkosivut tarjoavat tietoa unesta ja unettomuudesta, vertaistukea, kokemustoimintaa sekä uniryhmiä.
Siirry uniliiton auta unta -sivulle tästä
Siirry tekemään uniliiton unihäiriöseula tästä
Koetko tarvitsevasi ammattilaisen apua unettomuuden hoidossa? Varha tarjoaa unihäiriöistä kärsiville asukkaille mahdollisuuden osallistua unikouluun, jota ohjaa pätevöitynyt unihoitaja/CBT-I unettomuusterapeutti. Unikouluryhmiä ja yksilöohjausta auralaisille järjestetään Riihikosken terveysasemalla.
Unikouluun hakeudutaan terveydenhuollon ammattilaisen ohjaamana. Ensimmäinen askel on ottaa yhteyttä kuntasi terveysaseman hoidontarpeen arvioon puhelimitse.
Siirry katselemaan Auran terveysaseman yhteystietoja tästä
Tutustu Varhan kohti parempaa unta -sivustoon tästä
Aloita Omaolo: Uni-valmennus tästä
Terveyskylä tarjoaa neuvoa hyvän unen reseptiin sekä vinkkejä hetkiin, joina uni ei tule. Mielenterveystalon Unettomuuden omahoito-ohjelma puolestaan on tarkoitettu uniongelmista kärsiville.
Siirry sivustolle terveyskylä tästä
Siirry Mielenterveystalon Unettomuuden omahoito-ohjelmaan tästä
Henkilöstö
Nelli Suominen
hyvinvointikoordinaattori
puh. 040 183 4929
nelli.suominen@aura.fi