Oppilashuolto
Kouluterveydenhuolto
Kouluterveydenhuolto on tarkoitettu peruskoululaisille ja heidän perheilleen. Se on lakisääteistä ja maksutonta perusterveydenhuollon ehkäisevää palvelua, jota on saatavilla pääsääntöisesti koulupäivien aikana koululta tai sen välittämästä läheisyydestä.
Terveydenhoitaja on yhtenäiskoulussa tavattavissa maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 8–16.
Yhteydenotot ja ajanvaraukset Wilma-viestillä.
Kouluterveydenhuoltoon kuuluu
- oppilaan kasvun ja kehityksen seuraaminen sekä terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen
- vanhempien ja huoltajien kasvatustyön tukeminen
- oppilaan erityisen tuen tai tutkimusten tarpeen varhainen tunnistaminen ja tukeminen sekä pitkäaikaisesti sairaan lapsen omahoidon tukeminen yhteistyössä muiden oppilashuollon toimijoiden kanssa. Tarvittaessa oppilas voidaan myös ohjata jatkotutkimuksiin ja – hoitoon.
- kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin edistäminen ja seuranta.
- koulutapaturmien ensiapu
- seksuaalikasvatus ja ehkäisy-/seksuaalineuvonta
- suun terveydenhuolto
- oppilaan terveydentilan toteamista varten tarpeelliset erikoistutkimukset (esim. silmälääkärin- ja lasten tai nuortenpsykiatrin tekemään tutkimukseen ohjaaminen).
Kouluterveydenhoitajaan voi olla yhteydessä, kun
- ilmenee ravitsemukseen, syömiseen, lepoon, uneen tai liikuntaan liittyviä kysymyksiä tai huolta
- oppilas haluaa keskustella esim. murrosiästä, ihmissuhteista, seksuaalisuudesta tai ehkäisystä
- herää kysymyksiä tai huolta päihteiden käyttöön liittyen
- oppilas kaipaa opastusta terveyspalvelujen käytöstä
- ilmoitetaan erityisruokavaliosta.
Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana, ensisijaisesti opettaja ohjaa oppilaan kotiin tai jatkohoitoon. Kouluterveydenhuollon tehtäviin EI kuulu äkillisten sairauksien hoito tai vapaa-ajalla tapahtuneet tapaturmat.
Huom. Akuutit ja pitkäaikaissairaudet sekä vapaa-ajalla ja harrastuksissa tapahtuneet tapaturmat hoidetaan terveyskeskuksessa tai muulla hoitavalla taholla.
Vuosittaisissa terveystarkastuksissa huomioidaan oppilaiden ja perheiden yksilölliset tarpeet sekä pyritään löytämään oppilaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimiskykyä uhkaavat tekijät. Terveystarkastusten lisäksi kouluterveydenhuollossa tavataan oppilaita yksilöllisen tarpeen mukaisesti.
Koululääkäri tapaa oppilaat laajoissa terveystarkastuksissa 1., 5. ja 8. luokilla. Koululääkäri voi tavata oppilasta myös muissa koulunkäyntiin vaikuttavissa terveyshuolissa. Terveydenhoitaja antaa ajan koululääkärin vastaanotolle.
Kuraattori- ja psykologipalvelut
Koulukuraattorilta saa apua perhe- ja kaverisuhteiden, käyttäytymisen, tunne-elämän ja koulunkäynnin haasteissa. Kuraattori tukee myös elämänmuutos- ja kriisitilanteissa sekä kiusaamiseen liittyvissä asioissa.
Psykologin työn tavoitteena on tukea oppilaiden oppimista ja hyvinvointia psykologisten arviointi-, konsultaatio- ja neuvontapalvelujen avulla. Psykologin työ sisältää oppilaan oppimisvaikeuksien, erilaisten koulunkäyntivaikeuksien ja psyykkisen tilanteen arviointia. Psykologilla on mahdollisuus myös perehtyä vanhempien luvalla aikaisempiin tutkimustuloksiin tai tehdä tarvittaessa joko laaja oppimisvalmiuksien tutkimus tai suppea toimintakyvyn arvio (esim. koulunkäyntikyvyn arvio, mielialakysely, keskittymiskyselyt). Tutkimustarpeen arvioi psykologi.
Kuraattori ja psykologi voivat mm.
- havainnoida oppilaan luokkatyöskentelyä
- konsultoida
- työskennellä vanhempien kanssa
- tarjota tukikeskusteluja,
- tarjota yksilö- ja pienryhmämuotoisia lyhytinterventioita (esim. Cool Kids-ahdistuksen hoito-ohjelma, FiiliXissä-tunnetaitoryhmä tai RennoX-stressinhallintaryhmä).
Koulupsykologi ja -kuraattori ovat tavattissa sekä yhtenäiskoululla että Kirkonkulman koululla.
Tukitoimien suunnittelu ja toteutus tehdään tarvittaessa yhteistyössä oppilaan lähiverkoston ja tarvittavan viranomaisverkoston kanssa. Lisäksi on mahdollista ohjata oppilas koulun ulkopuolisten tukitoimien piiriin. Koulukuraattori ja koulupsykologi työskentelevät tarvittaessa myös työparina.
Vanhemmat tai oppilas itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Yhteydenotto voi tulla myös esimerkiksi opettajan tai terveydenhoitajan kautta. Työskentely on luottamuksellista ja toimintaa ohjaavat tietosuojaa ja salassapitoa koskevat säädökset.
OPINTO-OHJAUS
Oppilaanohjauksessa saa tukea tulevaisuuden ja jatko-opintojen suunnitteluun. Oppilaanohjausta annetaan jokaiselle perusopetuksen oppilaalle. Alakoulun oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja. Yläkoulussa oppilaanohjauksesta vastaa opinto-ohjaaja.
Oppilaanohjauksen tavoitteena on saada nuori tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksenkohteitaan. Oppilaanohjauksella tuetaan opiskelutaitoja ja kykyä tehdä valintoja. Oppilaanohjausta tehdään yhteistyössä työelämän ja muiden oppilaitosten kanssa.
Oppilaanohjaus koostuu ryhmämuotoisista oppitunneista sekä henkilökohtaisesta ohjauksesta. Opinto-ohjaaja keskustelee nuoren kanssa erityisesti peruskoulun jälkeisistä opiskeluvaihtoehdoista. Opinto-ohjaaja ei tee valintoja nuoren puolesta, vaan autta hahmottamaan ajatuksia ja tarjoaa tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Oppilaalla on mahdollisuus saada tehostettua henkilökohtaista opinto-ohjausta 8. luokalta lähtien, mikäli oppilas tarvitsee paljon henkilökohtaista ohjuausta.
Peruskoulun päättäneiden oppivelvollisuutta valvoo Auran kunnassa opinto-ohjaaja.
Henkilöstö
Tiia Leal
koulupsykologi
puh. 050 5549 743
Tanja Maunu
terveydenhoitaja
puh. 050 3423 846
Senni Sjöberg
koulukuraattori
puh. 040 6721 434
Niina Mikkola
opinto-ohjaaja
puh. 040 527 6873
niina.mikkola@aura.fi