Ruokailu varhaiskasvatuksessa
Varhaiskasvatuksen ruokailun ja ruokakasvatuksen toteuttamista ohjaavat varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatussuunnitelman arvoperusta, oppimiskäsitys, laaja-alaisen osaamisen ja oppimisen alueet ja toimintakulttuuri, perusopetuslaki sekä ruokailu- ja ravitsemussuositukset.
Varhaiskasvatuslaki
- Varhaiskasvatuslaki 2b § (8.5.2015/580) 2 b § – Lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto. Ruokailu on oltava tarkoituksenmukaisesti järjestetty ja ohjattu.
- Varhaiskasvatuslaki 6 § (8.5.2015/580) – Varhaiskasvatusympäristön tulee olla kehittävä, oppimista edistävä sekä terveellinen ja turvallinen huomioiden lapsen ikä ja kehitys. Toimintatilojen ja toimintavälineiden tulee olla asianmukaisia ja niissä tulee huolehtia esteettömyys.
- Asetus lasten päivähoidosta 11 § (16.3.1973/239) – Kunnan tulee huolehtia siitä, että päivähoitopaikka ja siellä annettava hoito vastaavat päivähoidolle asetettuja terveydellisiä ja muita vaatimuksia.4
Ruokailun ja ruokakasvatuksen tavoitteena on tukea kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä ja hyvinvointia.
Riittävä ja terveyttä edistävä ravinto varhaiskasvatuksen aikana tukee lapsen oppimisen edellytyksiä. Varhaiskasvatuksen ruokakasvatus edistää elinikäistä ruokaoppimista.
Ruokaan liittyvä oppiminen yhdistyy luontevasti leikkitilanteisiin (esimerkiksi kotileikki, kauppaleikki, ravintolaleikki), taiteisiin ja kulttuuriperintöön perustuvaan toimintaan (esimerkiksi erilaiset ruokakulttuurit). Myönteiset oppimiskokemukset ruoasta ja ruokailun äärellä ovat tärkeitä.
Henkilöstö
Anita Peltonen
varhaiskasvatuspäällikkö
puh. 040 556 9817
anita.peltonen@aura.fi